Site-ul nostru utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website.

Localitate

Biserica

Biserica ortodoxă “Sfântul Nicolae” din Pogoneşti.

Educatie

În comuna Pogonesti activează o şcoală și o grădiniță.
Cultură
Comuna Pogoneşti deţine un cămin cultural inaugurat în anul 2016. In comună îşi desfăşoara activitatea Asociaţia “Tinere Vlastare – 2000” care are ca scop promovarea folclorului şi valorilor tradiţionale de către persoanele adulte, iar Asociaţia “Micii Răzăşi” are acelaşi scop insă în rândul copiilor din comună. Evenimente culturale cu caracter tradițional: Ziua comunei Pogonesti intitulată sugestiv “Hora Razăşilor” – sărbătorită de Sfinţii împaraţi “Constatin şi Elena”, duminică din luna mai. La nivelul comunei Pogonesti se desfășoară o serie de activități culturale cum ar fi aniversări, comemorări și alte activități pe diferite teme. Acestea se desfășoară în colaborare cu școala, biblioteca etc.

Istoric

Comuna Pogoneşti a fost propusă pentru reînfiinţare în 2002, având o populaţie de 1790 de locuitori şi dispunea de un sediu pentru primărie, două şcoli primare, una gimnazială, dispensar uman, post de poliţie, staţie de transport auto. La referendumul organizat în baza Hotărârii nr. 3 din 28.02.2003 a comunei Iveşti şi desfăşurat cu respectarea prevederilor Legii nr. 3/2000 în ziua de 18 mai 2003, din totalul de 3647 de persoane înscrise pe liste pentru referendum au participat 1944, iar din totalul de voturi valabil exprimate, un număr de 1832 reprezentând 94% au fost în favoarea înfiinţării comunei Pogoneşti. În 2004, s-a desprins de comuna Iveşti, sub tutela căreia a fost o jumătate de veac. Este alcătuită din numai trei sate: Pogoneşti, care număra 1.150 de suflete, Polocin – 462 de locuitori şi Belceşti – 173. Comuna este încadrată în rîndul localităţilor rurale mici, adică de gradul III, din cauza numărului mic de locuitori.

Turism


Casa Răzeșului din Pogonești

În „Casa răzeșului”, așa cum probabil intuiți, șade întreg inventarul unei gospodării pogo­neștene de odinioară, de la țesături și obiecte ale industriei casnice până la întreg arsenalul de blide folosit de femei, în bucătărie. Atât odaia, cât și tinda sunt înțesate cu ștergare, lăicere, scoarțe, cultuce (n.r. – perne mici), cu piese din portul tradițional.



Necropola Sântana de Mureș, la sud de Polocin. Anual, aici se organizează o tabăra internațională de cercetare coordonată de arheologul Mircea Mamalaucă



Stejarul secular cu icoane din Rezervația Naturală Bădeana, la granița cu Comuna Tutova.